Concursul ”Topul Inovațiilor”, ediția a VI-a și-a desemnat câștigătorii

La data de 15-16 decembrie Academia de Științe a Moldovei a fost gazda Concursului național ”Topul Inovațiilor” ediția a VI-a.

Concursul a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și a fost destinat cercetătorilor, instituțiilor de profil, oamenilor de afaceri interesați de transfer tehnologic și întreprinderilor inovaționale.

La ediția curentă s-au înscris în concurs 93 de participanți a căror 43 de inovații au fost repartizate pe 4 direcții strategice: Sănătate și Biomedicină: 5 cereri, 5 instituții de profil, Biotehnologii: 21 cereri, 8 instituții, Eficiență energetică și valorificarea surselor regenerabile de energie: 10 cereri, 9 instituții, Materiale, tehnologii și produse inovative: 7 cereri, 6 instituții.

Câștigătorul direcției strategice Sănătate și Biomedicină este Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică, Institutul Oncologic, pentru lucrarea „Sirop pentru tratarea stărilor precanceroase Doctor Merion”, conducător dl. Ion Mereuță.

La direcția „Materiale, tehnologii și produse inovative”, învingător a ieșit Institutul de Energetică a Academiei de Știință a Moldovei pentru lucrarea „Intalație pentru pasteurizarea și răcirea laptelui” , conducător fiind dl. Mihail Șit.

A treia direcție strategică, „Energie regenerabilă și valorificarea surselor regenerabile de energie”, a premiat cu trofeu Grădina Botanică (Institut) AȘM pentru lucrarea dl. Alexandru Teleuță, “Implementarea tehnologiei inovative de fondare a plantațiilor energetice şi valorificarea biomasei pentru termоficarea Grădinii Botanice”.

Iar, la ultima direcție „Biotehnologii” a ieșit învingător Laboratorul pentru cercetări științifice „Algologie” al Universității de Stat din Moldova, pentru lucrarea „Tulpini de microalge și utilizarea lor în agricultură” a cărui conducător a fost dl. Vasile Șalaru.

Titlul de Inovația anului i-a fost acordată lucrării  Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, ”Tulpini de levuri autohtoni de genul Saccharomyces pentru producerea vinurilor” , conducător dl. Taran  Nicolae.

Scopul concursului constă în promovarea și stimularea activității științifice și de inovare în Republica Moldova, identificarea celor mai originale și valoroase inovații, informarea publicului cu privire la potențialul inovațional al țării.

Galerie foto de la eveniment aici.