I-a ediție a concursului ”Cea mai bună idee inovațională” a avut loc

Activitatea de inovare și transfer tehnologic este una importantă și absolut necesară pentru formarea unei economii competitive în societatea modernă. Joi, 15 iunie în  incinta Sălii Mici a AȘM ( bd.Ștefan cel Mare și Sfânt 1) au fost prezentate cele mai originale idei în cadrul Concursului ”Cea mai bună idee inovațională” ediția I.

Scopul acestui concurs a fost de a susține și promova ideile tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, precum și la identificarea celei mai viabile idei de afacere în domeniul inovațiilor.

La concurs au fost prezentate 32 de idei ale tinerilor care doresc să inițieze sau să dezvolte propria afacere în următoarele domenii: Materiale, tehnologii și produse inovative; Tehnologii informaționale; Eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă; Biomedicină și Sănătate; Biotehnologii și Industria alimentară.

Tinerii au avut la dispoziție 5 minute pentru a-și prezenta, în fața juriului, ideea inovațională de afacere.

Dorin Pușcașu și Cristian Rusu cu idea inovațională Cloudeed -Prima platformă te cloud public din Republica Moldova, au reușit să impresioneze juriul cu potențialul și gradul de inovare a ideii și au câștigat premiul mare de 10 000 lei, precum și posibilitatea de a participa în cadrul Concursului Proiectelor de Transfer Tehnologic 2018.

Locul II a revenit Cristianei Grati pentru ideea realizării unei cărți-joc pentru copii cu elemente interactive în vederea dezvoltării abilităților cognitive. Cristiana a intrat în posesia unui premiu în valoare de 7 mii de lei.

Pe locul III s-a clasat Denis Roșca care a venit cu ideea unui program scholarship pentru elevii și studenții din toată lumea. Cîștigătorul locului III a luat un premiu în valoare de 5 mii de lei.

Locul IV a revenit lui Stanislav Iarovoi  care propune cultivarea și procesarea salciei energetice pentru fabricarea bricheților și producerea combustibilului. Cîștigătorul locului IV a luat un premiu în valoare de 2 mii de lei.

Din partea organizatorilor concursului Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Organizația pentru Dezvoltatarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii au fost acordate premii speciale pentru a oferi suport  tinerilor ce doresc să inițieze o afacere în domeniul inovațiilor, astfel:

  • Premiul AGEPI  a fost acordat Nadejdei Cervinscaia cu ideea Aplicația pentru telefon “U-cook 2.Moldova”
  • Premiul ODIMM  a fost acordat  Victoriei Danilă cu ideea Îmbrăcăminte funcţională pentru copii născuți prematur și copii cu masa corpului redusă la naștere
  • Premiul Ministerului Tineretului și Sportului a fost acordat lui Alexandru Suhodol cu ideea Busy bord- tablă pentru dezvoltarea abilităților copiilor mici
  • Premiul PȘT Academica și II Inovatorul a fost acordat  Nataliei Eriomenco cu ideea Producerea și promovarea ambalajelor pentru stocarea și transportarea (inovativă) a mărfurilor.
  • Concursul a adunat atât întreprinderi cu experiență în afaceri cât și start-up-uri și studenți, în total la concurs au participat 33 de participanți, din 23 de instituții.