Noaptea Cercetătorilor la a III-a ediție desfășurată

Pe 23 septembrie 2016, începând cu ora 15:00, scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1 a devenit neîncăpător. Comunitatea ştiinţifică din peste 50 de instituţii de cercetare şi universităţi din RM şi-a prezentat realizările de ultima oră la „Noaptea Cercetătorilor Europeni – 2016”, eveniment organizat pentru a treia oară în ţara noastră.

Copiii de vârstă preşcolară, adolescenţii, tinerii şi adulţii au avut posibilitatea de a se implica în desfăşurarea unor experimente spectaculoase şi distractive, prezentarea produselor obţinute din materiale reciclabile şi discuţii cu participanţii la eveniment.

Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic  a participat la eveniment cu standul Inovat în Moldova unde au fost expuse rezultatele proiectelor de transfer tehnologic, rezultatele incubatoarelor de inovare și parcurilor științifico-tehnice. Atenția vizitatorilor a fost atrasă de uleiurile de sîmbure de struguri, brichete, palete, materiale din propilenă și cauciuc. La fel, la stand au fost expuse invențiile  celor mai buni participanți ai concursului “ Cel mai bun elev inovator Genius”. Elevii au depus muncă și spirit inovativ pentru a-și demonstra capacitățile în domeniile mecanică, electromecanică, tehnologii informaționale și sțiințe exacte . Atenția vizitatorilor a fost atrasă de lucrarea „Instalație multifuncțională”, „Dispozitiv de modificare a proprietăților fizice a apei”,”Detector de radiații”și alte lucrări interesante și utile.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este una dintre cele mai renumite inițiative ale Uniunii Europene, care sărbătoreşte ştiinţa. Evenimentul se desfăşoară cu suportul Programului Cadru al Uniunii Europene de Cercetare și Inovare „ORIZONT 2020”, concomitent, în peste 300 de oraşe europene, în luna septembrie a fiecărui an. Republica Moldova a participat pentru prima dată la Noaptea Cercetătorilor Europeni în 2013, iar a doua ediție s-a desfășurat în 2015.