Util. Instrumentul de finanțare risc în Republica Moldova (program HORIZON 2020)

Instituții financiare:

European Investment Bank (EIB) (Banca Europeană de Investiții) și European Investment Fund (EIF) (Fondul European de Investiții) joacă un rol important  ca entități de încredere  în implementarea  fiecărui instrument financiar de facilitare în numele și în parteneriat cu Comisia Europeană.

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi companiilor medii și mai mari, sau garanții băncilor care le creditează.  Aceasta prevede, de asemenea, o serie de servicii de asistență și consultanță tehnică, în scopul de a ajuta promotorii de proiecte pentru a face cercetare, dezvoltare și inovare bancară. În plus, în 2015 au fost lansate două produse financiare tematice pentru susținerea combaterii bolilor infecțioase și a proiectelor demonstrative de energie cu risc ridicat. Fondul European de Investiții oferă garanții băncilor creditoar întreprinderilor mici și mijlocii și investește în fonduri cu capital de risc asigurînd startupurile și firmele cu creștere rapidă cu capitaluri proprii.

Instrumente de finanțare:

InnovFin – EU Finance for Innovators este numele sub care UE promovează o serie de datorii și de capitaluri proprii de produse și servicii de consultanță pentru a oferi în mod eficient un impuls disponibilității de finanțare pentru activitățile de cercetare și inovare în Europa. InnovFin – EU Finance for Innovators constă  într-o gamă de produse personalizate - de la garanții pentru intermediari care împrumută IMM-urilor, pînă la împrumuturi directe întreprinderilor – oferind sprijin de la cel mai mic la cel mai mare proiect R&I din UE și țările asociate la HORIZON 2020, noul program UE de cercetare pentru perioada 2014-2020. Produsele InnovFin funcționează împreună cu cele ale Programului UE pentru Competitivitatea Întreprinderilor și Întreprinderilor Mici și Mijlocii (COSME).

InnovFin SME Guarantee este un instrument financiar sub formă de garanţie sau contra-garanţie a creditelor, oferit de către Fondul European de Investiţii, în cadrul programului Horizon 2020, intermediarilor financiari în vederea îmbunătăţirii accesului la finanţare pentru IMM-uri şi întreprinderide până la 499 de angajaţi.

Intermediarii Financiari Eligibili sunt cei care oferă produse de finaţare şi de garantare a finanţării pentru IMM-uri inovatoare din statele membre ale Uniunii Europeneşi asociate acestora, după cum urmează:

  • Instituţii de Credit;
  • Instituţii Financiare Nonbancare;
  • Fonduri de Garantare.

Finanțări eligibile sunt noi  împrumuturi, linii de credit, emiterea de obligaţiuni sau produse de leasing care să fie acordate într-un termen de 2 ani înperioada de valabilitatea Programului Horizon 2020 (decembrie 2022).

Beneficiari finali eligibili sunt IMM-uri (definiţia Comisiei Europene) şi întreprinderide dimensiune medie (pînă la 499 de angajaţi), înregistrate în UniuneaEuropeană(UE 28) sau asociate Programului Horizon 2020 și inovatoare care :

  • Investesc în producerea sau dezvoltarea de produse, procese și / sau servicii inovatoare(încazul în care există un risc de eșec tehnologic sau industrial);
  • Îndeplinesc cel puțin unul din criteriile pentru inovare predefinite de InnovFin;
  • Sunt "întreprinderi cu creștere rapidă", ce prezintă o creştere anuală de peste 20% din punct de vedere al numărului de angajaţi sau al cifrei de afaceri.

Valoarea creditului acordat este între 25.000 Euro şi 7.500.000 Euro pentru produsele eligibile: credite; obligaţiuni; operaţiunide leasing; credite de tip revolving. Scadenţa împrumutului variază între 1 an şi maximum 10 ani.

Scopul finanţării: investiţii înactive corporale sau intangibile, credite de tip revolving și transfer tehnologic. Comisionul de garantare se plăteşte fie pe baza soldului mediu de portofoliu sau up-front, trimestrial (bazat pe un program de amortizare).

Pentru Republica Moldova, gama de finanțare și creditare (InnovFin) include produse concepute special pentru:

  • bănci și intermediarii financiari;
  • afaceri inovatoare de talie mijlocie și mare;
  • proiecte mari de inovare și cercetare care provin din universități și organizații publice de cercetare.

De asemenea, este oferită finanțare specializată pentru:

  • primul de acest fel proiecte demonstrative la scară comercială în domeniul energiei regenerabile, celule de hidrogen și combustibil;
  • proiecte de de vaccinuri, medicamente, dispozitive medicale și de diagnosticare sau noi infrastructuri de cercetare pentru boli infecțioase, care au fost testate cu succes la nivelul activității pre-clinice.

În cele din urmă, prin intermediul acestui instrument de finanțare sunt oferite servicii de consultanță pentru companii și alți promotori care investesc în inovație, astfel încât aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru a avea acces la finanțarea EIB.