Rezultatele concursului naţional „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VIII-a organizat pe 23 mai 2015

Sîmbătă, 23 mai 2015, începînd cu ora 9.00, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ”Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, s-a desfășurat evenimentul de nominalizare a cîștigătorilor în cadrul Concursului Național “Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VIII-a. Scopul cu care este organizat acest concurs în fiecare an este susţinerea şi stimularea ideilor inovative şi creative ale elevilor și este adresat tuturor elevilor şcolilor şi liceelor din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către  Academia de Ştiinţe a Moldovei,  Agenţia pentru Inovare și Transfer Tehnologic a AȘM, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Ministerul Educaţiei, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei și Liceul Academiei de Științe.

În cadrul ediţiei curente a concursului au participat 105 concurenţi din 40 de instituţii de învăţământ ale Republicii Moldova, care  au prezentat 120 de lucrări.

„Este o ediţie fără precedent”, a declarat la deschiderea evenimentului domnul Roman Chirca, directorul general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, precizând că este pentru prima dată când în concurs este prezentat un număr atât de mare de exponate, o premieră fiind noi premii instituite, dar şi evenimente distractive care au fost organizate pe parcursul competiţiei.

Tinerii inovatori au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. 

Participanţii au mai fost salutaţi de  m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, dr. Lilia Bolocan, director al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, acad. Maria Duca, rectorul Universităţii AŞM, Angela Prisăcari, reprezentant Ministerului Educaţiei şi Svetlana Scarlat, reprezentat al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, au felicitat elevii care au îndrăgit acest important domeniu al inovaţiilor şi le-au dorit succes în concurs. Elevii au fost încurajaţi să participe şi la alte ediţii şi, chiar dacă nu vor câştiga concursul, vor câştiga experienţă, noi prieteni și vor socializa.

După ce a avut loc vizualizarea tuturor exponatelor, unde participanţii şi-au descris cum au putut ei mai bine şi ingenios creaţiile, juriul s-a retras pentru evaluarea şi stabilirea învingătorilor, timp în care participanţii au fost invitaţi la un ”show” distractiv în incinta Bibliotecii ”Andrei Lupan”, unde a fost organizat temporar un laborator al distracţiilor ştiinţifice, în cadrul căruia au fost prezentate cele mai interesante fenomene ale lumii.

Câştigătorii concursului "Cel mai bun elev inovator" au fost desemnați în urma evaluării realizate de Comisia de evaluare şi a Juriului. Astfel, elevii cu cele mai originale şi creative lucrări au beneficiat de cadouri și premii băneşti dupa cum urmează:

  • Locul I- 1 tabletă PC pentru Serghei Adamov, cl. XII-a, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Ungheni, pentru lucrarea „Transformarea plasticului în petrol lichid”;
  • Locul II- 2 telefoane mobile pentru doi concurenţi - Elena Rusu, Liceul Teoretiv „Vasile Alecsandri”, Ungheni şi Victor Lozovanu, Liceul Teoretic „Petru Zadnipru”, Chişinău;
  • Locul III- 3 Ebook-uri au fost împărţiți de trei pretendenţi – Valentin Suruceanu, Liceul Teoretic „Ginta Latină”, Chişinău; Ştefan Curtev, Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Chişinău; Timur Mitioglo, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, UTA Gagauzia.;

Premiul pentru popularitate în valoare de 1 MP3 player, instituit în premieră în rezultatul votării participanților, a fost acordat elevilor Alexandru Sârbu şi Alexandru Ciuvaga din Soroca.
Câştigătorii concursului au primit cadouri de preţ, premii băneşti şi diplome de participare. De asemenea, de premii speciale pentru creativitate, originalitate, capacitate inovativă etc. au beneficiat şi cei mai activi participanţi la procesul inovativ din sistemul de învăţământ şcolar: cele mai active raioane şi cele mai active şcoli/licee.

Astfel, cel mai activ raion a fost declarat raionul Ialoveni, în special, Gimnaziul „Grigore Vieru”; cel mai activ, după numărul de exponate propuse - Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni şi liceul cu cele mai multe exponate de creativitate - Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din s.Taraclia.