Târgul internațional de Invenții și Idei Practice INVENT- INVEST 2017

În premieră pentru Republica Moldova s-a desfășurat Târgul Internațional de Invenții și Idei Practice „INVENT – INVEST 2017″, Ediția a VIII-a, organizat în data de 12-14 noiembrie  la Ungheni. Deschiderea oficială a expoziție de produse inovative și idei practice ale inventatorilor din mai multe țări a avut loc duminică, 12 noiembrie, la Palatul de Cultură din Municipiu.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Inventatorilor din România (S.I.R) cu sprijinul Primăriei Municipiului şi al Consiliului raional Ungheni. La deschidere au participat: președintele Academiei de Științe a Moldovei, secretarul de stat la Ministerul Mediului din România, reprezentanți ai mediului academic din Moldova, România, Croația, Lituania, Rusia și alți invitați de onoare.

Scopul Târgului constă în expunerea de produse inovative și idei practice ale inventatorilor din mai multe țări, care vor contribui la afirmarea și promovarea creativității tehnice, cu scopul de implementare a noilor tehnologii, a produselor și a serviciilor cu un nivel ascendent de competitivitate.

Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic a participat în calitate de co-organizator al acestui Târg, la standul AITT au fost expuse rezultatele cercetărilor științifice ale Institutelor de Cercetare și rezultatele proiectelor de transfer tehnologic.

Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic  a acordat și un trofeu la nominalizarea Cel mai bun antreprenor-inovator, care a fost înmânat S.A TOMAI-VINEX, în total mostrele și invențiile expuse la standul AITT obținut 5 medalii de aur și 9 medalii ale târgului.

Premiul cel mare a fost obținut de S.A TOPAZ cu invenția Instalație de aliere cu scântei portabil РУЭИЛ Т1 – utilaj obținut datorită finanțării și implimentarii proiectului de transfer tehnologic.

AITT a fost premiată cu o Diploma de Excelență și Medalia de Aur pentru suportul acordat în  organizarea și desfășurarea Târgului Internațional de Invenții și Idei de Afaceri "Invent-Invest"2017 și promovarea ideilor inovaționale în mediul de afaceri.

Concomitent la data de 13 noiembrie, la Ungheni s-a desfășurat Forumul Regional, ediţia VII, cu genericul “Regiunea de Dezvoltare Centru- soluţii inovative şi oportunităţi pentru afaceri”, organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Consiliul raional Ungheni, în colaborare cu Primăria municipiului Ungheni, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, filiala Ungheni şi Administraţia Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”.

La Forum au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, regionale şi locale, sectorului asociativ şi privat, dar și oaspeți din Romania și Grecia Scopul evenimentului este consolidarea dialogului interregional, în scopul dezvoltării economice şi creşterii atractivităţii investiţionale a Regiunii de Dezvoltare Centru a Republicii Moldova.

D.nul Roman Chirca a fost prezent la eveniment cu un cuvânt de salut în care a precizat rolul inovațiilor în dezvoltarea întreprinderilor autohtone și crearea de valoare,precizând în acest context că cercetarea și dezvoltarea reprezintă la momentul actual este o pârghie esențială.